Bursa da Eski havaalanı yine gündemde
Bölgesel ve uluslararası uçuşlar için açılan Yenişehir Havaalanı, THY’nin çekilmesine karşın Sun Express’in ısrarla devam ettirdiği yurtiçi uçuşlarla faaliyetini sürdürürken, küçük uçaklarla hava taksiciliği, özel havacılık şirketleri ve eğitim uçuşları için Yunuseli’ndeki eski havaalanının kullanılması da tartışılıyor. Bu arada Işıklar Askeri Lisesi’nin Türk Hava Kuvvetleri’ne devredilmesi ve havvacılık lisesine dönüşmesi de, eski haavalanının yeniden gündeme getirilmesinde tetikleyici etki yaptı. Bu arada turizmciler de, eski havaalanının kullanılmasına sıcak bakıyor.IŞIKLAR HAVA LİSESİ OLDU
Yenişehir Havaalanı’ndan halen Trabzon, Diyarbakır ve Erzurum’a tarifeli sefer düzenleyen Sun Express, eylül ayı başından itibaren sefer ağına Antalya ve İzmir’i de ilave ediyor. Bu durum, Bursa’nın yurtiçinde havayoluyla bağlı olduğu kentlerin sayısını 5′e yükseltecek. Bu gelişmeye ilave olarak, Işıklar Askeri Lisesi’nin hava lisesine dönüşmesiyle, Bursa-Ankara arasındaki hava trafiği de artırdı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın eski havaalanının yeniden kullanılır hale dönüştürülmesine dönük bir proje üzerinde çalıştığı da öğrenildi.
Yunuseli’deki havaalanının hizmete açılması, geçmişte olduğu gibi sivil uçuşlara izin verilmesi anlamını da taşıyor. Gelişmeleri değerlendiren turizmci Hasan Erdem, dünyadaki örneklerine uygun olarak Bursa’nın her iki havaalanını da koruması gerektiğini vurguladı. Şehir içinde küçük uçakların inip kalktığı bir havaalanının Bursa açısından çok cazip olacağını belirten Erdem, “Dünyada da bunun örnekleri var. Bir küçük havaalanı şehir içinde, bir de uluslararası standartlara sahip, pisti 3 bin metrenin üzerinde büyük havaalanları şehir dışına kuruluyor. Bu örnekten hareketle Bursa’nın bu iki havaalanını da koruması gerekir.
Uluslar arası veya yurtiçi ulaşım için Yenişehir Havaalanı kesinlikle vazgeçilmez konumda. Pist uzunluğu büyük uçakların inmesine müsait. Yunuseli’deki havalanı ise hava taksiciliği için çok elverişli” dedi. Türk Hava Kurumu ya da özel şirketlerin Ankara’da uçuş eğitimleri verdiğini, ancak Ankara semalarının trafik yoğunluğu nedeniyle bu uçuşlara uygunluğunu kaybettiğini belirten Erdem, “Ankara’daki eğitim uçuşları aksıyor. Burası fazla bir trafiğe sahip olmadığı için o işler için uygun. Hem silahlı kuvvetler için, hem de özel havacılık için eğitim uçuşları eski Bursa Havaalanı’ndan yapılabilir” şeklinde konuştu.
Eski Bursa Havaalanı’nı geçmişte Türk Hava Kurumu’nun istediğini, ancak maddi külfetin altına giremediği için projenin yürümediğini hatırlatan Erdem, TSK ve Türk Hava Kurumu gibi milli kuruluşların ülke için el ele verecekleri projelerde parasal kaygıların öncelik taşıyamayacağını vurgulayarak, eski havaalanının atıl tutmak yerine yeniden hava trafiğine açılması durumunda hem TSK’nın, hem THK’nın hem de özel şirketlerin önemli bir açığının giderilmiş olabileceğini kaydetti. Erdem, şehir içinde kamuya açık bir helikopter pisti bile olmadığını da hatırlatarak, “Havaalanına bir helikopter pisti de yapılabilir. İşadamlarımızın özel jetleri var. Yenişehir’e konuşlandırmaları rantabl değildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) eski Bursa Havaalanı’ndaki bina ve pistlere onarım, teknik cihaz getirilmesi anlamında sahip çıkarsa, Bursa için çok önemli bir adım atılmış olur” dedi.
www.bursahakimiyet.com.tr















